Monday, January 22, 2007

”Viktigt att inte söka enkla förklaringar”

Efter valförlusten den 17 september tillsatte partistyrelsen en arbetsgrupp för att analysera valresultatet. Valanalysgruppen som arbetsgruppen heter, har till uppdrag att under den närmaste tiden söka förklaringar till valutgången och dra slutsatser inför framtiden. Libertas redaktion har samtalat med Berit Andnor.

Valanalysgruppen har fått i uppgift att undersöka en rad olika aspekter relaterade till valet, och många partimedlemmar runtom i landet har förväntningar på de resultat som gruppen väntas presentera.
– Många har missuppfattat vårt uppdrag. En del tror att vi ska producera en ny politik för partiet, och så är inte fallet säger Berit Andnor, sammankallande i valanalysgruppen. Valanalysgruppen består av 13 medlemmar med olika bakgrunder inom rörelsen. Ett sekretariat är knutet till gruppen med resurspersoner för utredningsuppdrag. Analysgruppen samlar just nu in synpunkter från olika delar av partirörelsen genom partidistrikt och arbetarekommuner runt om i landet. På partiets hemsida finns även en möjlighet för den enskilde att lämna sina åsikter direkt till valanalysgruppen. Synpunkterna ska tillsammans med utredningar ligga till grund för den rapport som förväntas bli analysarbetets slutprodukt.
–Vår uppgift är att ta vara på massor av synpunkter från partimedlemmarna, säger Berit Andnor. En stor del av analysgruppens arbete består just i att lyssna och ta tillvara åsikter, berättar hon, och arbetet är beroende av att många deltar. Berit Andnor vill inte spekulera i vilka olika faktorer som spelade den avgörande rollen i valutgången, det är för tidigt ännu att säga. Vad man dock kan konstatera är att valresultatet blev ett bakslag, och att bilden som tonar upp sig varför det blev så är komplex.
– När man tränger djupare i analysen upptäcker man en allt komplexare bild av valförlusten, säger Berit Andnor. Hon menar att det alltid finns en önskan att hitta de enkla svaren.
–Det är viktigt att inte söka enkla förklaringar, för sådana finns inte. En sak kan hon dock konstatera, partiet vann inte slaget om jobben i valrörelsen.
– I kampen om arbetslösheten tappade vi i trovärdighet, vi fick inte fram vårt budskap, säger hon. Att partiet förlorade kampen om väljarna i jobbfrågan är också något som analysgruppen ska titta närmare på i sitt arbete. För trots högkonjunktur resonerade väljarna att det inte kostade så mycket att prova på något nytt, och det fanns en önskan om att se en förändring, tror Berit Andnor. Valanalysgruppen har en rad frågor att ta ställning till i sitt analysarbete där man bland annat ska titta närmare på vilka delar i valrörelsen som gick bra och vilka som gick mindre bra. Hur partiets budskap förmedlades till väljarna är en annan aspekt som man valt att analysera liksom frågan om hur partiet mötte det borgerliga motståndet. Valanalysgruppen kommer inte att sätta något särskilt fokus på unga människors partival, däremot ska gruppen titta närmare på röstgruppen äldre.
– Äldre väljare var en stor grupp som vi i valet tappade röster ifrån, vi måste fråga oss varför detta skedde, säger Berit Andnor. En annan grupp som lämnat partiet i valet är tjänstemännen, och särskilt i Stockholmsregionen. Här är det också viktigt att man gör en djupare analys, och även jämför med andra storstadsregioner i Sverige, menar Berit Andnor. Frågan om sverigedemokraternas uppsving i lokalvalen runt om i landet är ännu en fråga för analysguppen. Att sverigedemokraterna vunnit mark bland annat i Skåneregionen och samtidigt förlorat röster i Trollhättan är viktigt att titta närmare på anser Berit Andnor. Dessutom ska gruppen närmare undersöka mediernas rapportering under valet.
–Vi ska titta närmare på medias roll i valrörelsen och dess omättliga behov av förenklingar och dramatik, säger Berit Andnor. När analysgruppens arbete beräknas vara färdigt är ännu inte fastställt, och det är upp till gruppen att avgöra när arbetet är slutfört berättar Berit Andnor. Hon menar att det är oerhört viktigt att diskussionerna får ta tid. Ett arbete av den här sorten kräver långa och bra diskussioner menar Berit Andnor, det är grunden för en bra analys. Vad som ska hända med rapporten och hur den ska användas konkret är ännu oklart. Tanken är dock att konklusionerna och eventuella förslag ska kunna användas i framtiden. Till kongressen i mars hoppas gruppen ha något material att pressentera, och i Berit Andnors ögon är kongressen ett avstamp inför framtiden.

No comments: